Ny produktionsteknik gör att skogs- och textilindustrin kan ersätta fossila produkter med förnybara produkter.
Andrea Montano Montes, en marskalk på 2018 års Nobelbankett, kommer bära en klänning som helt och hållet består av svenskt papper som bland annat kommer från Nordic Paper. Det unika tyg som klänningen producerats av är resultatet av en ny och innovativ produktionsteknik som använder sig av förnybara råvaror för att tillverka ett bättre och mer miljövänligt tyg. Tillverkaren av galaklänningen är svenska Fabric Forest, som i slutet av förra veckan gick ut med information om sitt arbete.

Papper från Nordic Paper har tidigare använts vid pilotprojekt där kläder tillverkats av papper, med gott resultat. Att Fabric Forest nu tagit fram en galaklänning helt tillverkat av papper är en stor framgång även för papperstillverkande bolag.
- Det är helt fantastiskt, att man tagit steget längre och att en klänning tillverkad av papper nu syns i det här sammanhanget. Det här ser vi som ett stort steg i rätt riktning för hållbar utveckling och framtid, något som vi sättter mycket högt på vår agenda och prioriteringslista, därför är det så kul att de valt att använda papper från bland annat oss, säger Marie Stenquist, kommunikationsdirektör vid Nordic Paper.

Fabric Forest, som är en del av Svensk Konstsilke AB (sks), tillkännagav i slutet av förra veckan att man tillverkat en klänning till årets Nobelbankett av ett tyg som helt och hållet producerats av svenskt papper. Klänningen, designad av Karolina Nilsson och buren av Andrea Montano Montes, en marskalk på banketten och toxikologistudent vid Karolinska Institutet, är gjord av ett revolutionerande nytt tyg, roducerat av svenskt papper från svenska skogar.
Detta nya tillvägagångssätt för textiltillverkning som angriper ett av de mest utmanande miljöproblemen i vår tid - miljöpåverkan från den ständigt ökande textil- och tygindustrin. Fabric Forest exemplifierar det hela genom att förklara att i genomsnitt krävs nästan 10 000 liter vatten för att producera ett kilo bomullstyg. Bara i Indien där mer än 100 miljoner människor inte har tillgång till säkert vatten, använder bomullsproduktionen tillräckligt med vatten för att leverera 85% av landets folk med 100 liter vatten varje dag i ett år. 

- Nordic Paper har som ett av flera svenska företag deltagit i ett treårigt projekt för att utveckla tyg från svenskt papper. För oss är detta att tänka utanför boxen för vem som är vår kund och vad vårt papper kan användas till. Detta tillsammans med andra engagemang är ett sätt att säkerställa att Nordic Paper även i framtiden är ett företag i framkant, säger C-G Salomonsson, chef för teknisk kundtjänst. 

Pappret som används från Nordic Paper är av kvaliteten IamKraft Spin som tillverkas vid vår fabrik i Åmofors.